Articles/Info

ΠΟΣΟ ΠΑΡΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΑΣ;

«Το χθες είναι ιστορία, το αύριο είναι ένα μυστήριο, το σήμερα είναι ένα δώρο, γι’ αυτό το ονομάζουμε σήμερα.

 Μπιλ Κιν

 Yesterday is history, tomorrow is a mystery, today is a gift, which is why we call it the present.

 

Η ζωή μας αποτελείται από μια σειρά γεγονότων στα οποία δίνουμε νόημα. Η δική μας ερμηνεία αυτών των γεγονότων είναι που καθορίζει πώς ορίζουμε τον εαυτό μας, ποιοι είμαστε, τι κάνουμε και τι είμαστε ικανοί. Έχετε ακούσει ποτέ τη φράση «είμαστε μηχανές που δημιουργούν νόημα»; Είμαστε πάντα σε επιφυλακή για στοιχεία που να επικυρώνουν και να επιβεβαιώνουν αυτές τις ερμηνείες.

Επομένως, δεν είναι τα ίδια τα γεγονότα που επηρεάζουν τη ζωή μας, αλλά οι ερμηνείες μας για αυτά τα γεγονότα. Για παράδειγμα, αυτό που αποφάσισες να σημαίνει για εσέάς ο εκφοβισμός που υπέστης στο σχολείο είναι αυτό που  επηρέασε τη ζωή σου ή αυτό που επέλεξες να σημαίνει για εσένα  ο χωρισμός των γονιών σου είναι αυτό που τελικά   διαμόρφωσε τη ζωή σου. Καθώς μεγαλώνουμε, αναζητούμε συνεχώς στοιχεία και αποείξεις που να υποστηρίζουν αυτές τις ερμηνείες και με αυτό τον τρόπο διαμορφώνονται οι πεποιθήσεις μας.

Έτσι, οι ερμηνείες μας για τα γεγονότα της ζωής είναι που διαμορφώνουν την πραγματικότητά μας. Μόνο όταν αρχίζουμε να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ του γεγονότος και της ερμηνείας μας για το γεγονός αρχίζουμε να λειτουργούμε απόμε επίγνωση (τι συμβαίνει στην πραγματικότητα) — να ανγνωρίζουμε δηλ. ότι σε κάθε στιγμή και γεγονός έχουμε την επιλογή για το αν θα αντιδράσουμε (react)  ή θα απαντήσουμε (respond) .

Όποια επιλογή κι αν κάνουμε θα επηρεάσει άμεσα και θα κατευθύνει τις μελλοντικές μας διαδρομές.

Είναι λοιπόν οι ερμηνείες μας για τα γεγονότα της ζωής μας που διαμορφώνουν την πραγματικότητά μας. Μόνο όταν αρχίζουμε να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ του γεγονότος και της ερμηνείας μας για το γεγονός αρχίζουμε να λειτουργούμε από την επίγνωση (τι συμβαίνει στην πραγματικότητα) — το κάνουμε αναγνωρίζοντας ότι σε κάθε στιγμή και γεγονός έχουμε επιλογή για το αν θα αντιδράσουμε ή απαντήστε. Όποια επιλογή κι αν κάνουμε θα επηρεάσει άμεσα και θα κατευθύνει τις μελλοντικές μας διαδρομές.

Μόλις αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε τον βαθμό της επιλογής ή των επιλογών που έχουμε για τις ερμηνείες μας για τα γεγονότα και τις περιστάσεις συνειδητοποιούμε τη δύναμη και την επιρροή που έχουμε στο μέλλον μας. Δεν χρειάζεται πλέον να φέρνουμε μαζί μας τις αρνητικές ερμηνείες από το παρελθόν. Αυτή είναι η ουσία της ευθύνηςκαι της αυτεπίγνωσης.

Είναι σημαντικό να αρχίσουμε να σημαντικά συνειδητοποιούμε καλύτερα τι ερμηνείες έχουμε κάνει για τα  γεγονότα της  ζωής μας, ποιες πεποιθήσεις έχουμε διαμορφώσει για τον εαυτό μας και πώς μπορούμε να αρχίσουμε να τροποποιούμε τις πεποιθήσεις μας, έτσι ώστε προχωρώντας να αρχίσουμε να προοδεύουμε προς τους στόχους της ζωής μας πιο ελεύθεροι και συνειδητοποιημένοι. 

Scroll to Top